• Telefón: 02/800 800 80
  • info@gdpr-slovensko.sk
GDPR, Ochrana osobných údajov

Správca versus spracovateľ osobných údajov

Dva pojmy z oblasti GDPR, ktoré sú na prvý pohľad podobné, avšak je medzi nimi obrovský rozdiel. Hoc aj samotné definície správcu a spracovateľa osobných údajov sa zásadným spôsobom nelíšia ani od pôvodnej legislatívy. V rámci GDPR vzťah správca a spracovateľ nie je daný tým, kto komu platí, ale na akej strane je osoba, ktorá

GDPR, Ochrana osobných údajov

GDPR a e-shopy – povinnosti

Pokiaľ vlastníte e-shop, tak podľa nariadenia GDPR musíte spĺňať určité povinnosti. V tomto článku si predstavíme tie najdôležitejšie. Ako vlastník firmy ste podľa GDPR považovaný za kontrolóra údajov. Všetky webové nástroje, vrátane webhostingu, aplikácií a rozšírení, ktoré používate (Mailchimp, Shopify, Salesforce atď.) uchovávajú osobné údaje zákazníkov. Ako správca údajov nesiete plnú zodpovednosť za ochranu osobných

GDPR, GDPR online, Ochrana osobných údajov

Je dôležité, aby obchodníci robili e-mailing zodpovedne. Hrozby blokácie spamových pascí.

Získavanie emailov Spamové pasce môžu blokovať správy. Obchodníci začali robiť rozposielane emailových správ zodpovednejšie, prispeli k tomu aj GDPR či poskytovatelia emailingových riešení. Podstatou rozposielania správ nie je kvantita, ale kvalita. Je dobré mať dobrú databázu klientov a snažiť sa ponúknuť ľudom to, čo hľadajú. Podstatný je správny postup získavania mailov. Odborníci tvrdia, že zodpovedný

GDPR, Ochrana osobných údajov

Keňa posilňuje digitálnu bezpečnosť svojich občanov novým zákonom o ochrane údajov inšpirovaným EÚ

Nový zákon o ochrane údajov v Keni stanovuje vysoký štandard pre zvyšok kontinentu. Keďže sa krajina usiluje získať viac záruk pri zbere, spracovaní a zdieľaní údajov, kenský prezident Uhuru Kenyatta schválil právne predpisy, ktoré sú v súlade so všeobecným nariadením Európskej únie o ochrane údajov. Nový zákon ukazuje obmedzenia týkajúce sa spracovania a zdieľania údajov

Aktuality

Môže pri testovaní koronavírusu pomôcť aplikácia?

Prišla doba, kedy sme vystavení smrteľnému koronavírusu. Digitálna doba prináša oproti minulosti veľkú výhodu. Môže nám v boji proti nemu pomôcť aplikácia? Zmätok v testovaní? Lekári a zdravotníci sú v prvom kontakte s nakazenými. Nasadzujú pravidelne svoj život a vystavujú sa potenciálnemu ochoreniu. Zdravotníci majú hlavu v smútku z testovania. Pomohli si sami a pod

Aktuality

Mapa nakazených na Slovensku koronavírusom unikla. Označuje bydlisko nakazených. Táto mapa nemala byť verejná

Predpokladá sa, že z Národného centra zdravotníckych informácií unikli informácie o ľuďoch nakazených koronavírusom, ktorí boli pozitívne testovaní. Uniklo bydlisko a v niektorých prípadoch vek a pohlavie pozitívne testovaných Na internete sa objavil link na Google mapu, kde sú podrobne vyznačení pozitívne testovaní na koronavírus na Slovensku. Mapa obsahuje aj bydlisko, kde sa títo ľudia

koronavirus-gdpr
Aktuality

Spracovanie osobných údajov a SARS-CoV-2 aktualizované 13. 3. 2020

V súvislosti s pandemickým ochorením koronavírus COVID-19 a snahou o zamedzenie šírenia pandémie vysvetľuje Úrad na ochranu osobných údajov SR (UOOU SR) otázky ohľadne spracúvania a ochrany osobných údajov. Telesná teplota ako osobný údaj Do jednej z kategórií spracovania a evidencie osobných údajov patrí aj údaj o teplote pacienta. Pre spracovanie takéhoto údaju platí ustanovenie

GDPR, GDPR online

Známa firma nespĺňa európsku smernicu o GDPR

Konkrétne ide o spoločnosť Microsoft, ktorá sa zaoberá tvorbou známeho operačného systému Windows. Zmluvy tejto americkej firmy však nie sú v súlade s nariadením o ochrane údajov v Európe. Na už dnes potvrdenú skutočnosť, zistenú počas vyšetrovania Úradu Európskej únie pre dohľad nad ochranou dát (EDPS), upozornila agentúra Reuters. Nariadenie o ochrane osobných údajov nadobudlo