• Telefón: 02/800 800 80
  • info@gdpr-slovensko.sk
GDPR, Ochrana osobných údajov

Správca versus spracovateľ osobných údajov

Dva pojmy z oblasti GDPR, ktoré sú na prvý pohľad podobné, avšak je medzi nimi obrovský rozdiel. Hoc aj samotné definície správcu a spracovateľa osobných údajov sa zásadným spôsobom nelíšia ani od pôvodnej legislatívy. V rámci GDPR vzťah správca a spracovateľ nie je daný tým, kto komu platí, ale na akej strane je osoba, ktorá

GDPR, Ochrana osobných údajov

Príprava organizácie na GDPR

Lepšie neskoro ako nikdy. Túto vetu si rozhodne povedal už nejeden podnikateľ, ktorý si dáva s GDPR načas. Hoci nariadenie je v účinnosti už skoro 2 roky, rozhodne existujú ešte spoločnosti, ktoré sa GDPR nezaoberajú resp. zaoberajú, avšak robia veľké množstvo chýb pri spracúvaní osobných údajov, za ktoré môžu byť následne sankcionovaní. Existuje veľa spôsobov

GDPR

4 princípy, ktoré musia vždy platiť

GDPR je už pomerne zabehnuté nariadenie, avšak zo strany spoločností to vôbec tak nemusí byť. Niektoré firmy sa totiž neriadia ani jeho základnými princípmi. Dnešný článok hovorí o 4 základných princípoch, ktorých by sa mali firmy neodmysliteľne držať.  Prvý princíp – spracúvanie osobných údajov v súlade s GDPR. Táto formulka je určite najpoužívanejšou za celú

GDPR, Ochrana osobných údajov

GDPR a e-shopy – povinnosti

Pokiaľ vlastníte e-shop, tak podľa nariadenia GDPR musíte spĺňať určité povinnosti. V tomto článku si predstavíme tie najdôležitejšie. Ako vlastník firmy ste podľa GDPR považovaný za kontrolóra údajov. Všetky webové nástroje, vrátane webhostingu, aplikácií a rozšírení, ktoré používate (Mailchimp, Shopify, Salesforce atď.) uchovávajú osobné údaje zákazníkov. Ako správca údajov nesiete plnú zodpovednosť za ochranu osobných

GDPR, GDPR online, Ochrana osobných údajov

Je dôležité, aby obchodníci robili e-mailing zodpovedne. Hrozby blokácie spamových pascí.

Získavanie emailov Spamové pasce môžu blokovať správy. Obchodníci začali robiť rozposielane emailových správ zodpovednejšie, prispeli k tomu aj GDPR či poskytovatelia emailingových riešení. Podstatou rozposielania správ nie je kvantita, ale kvalita. Je dobré mať dobrú databázu klientov a snažiť sa ponúknuť ľudom to, čo hľadajú. Podstatný je správny postup získavania mailov. Odborníci tvrdia, že zodpovedný

GDPR, Ochrana osobných údajov

Keňa posilňuje digitálnu bezpečnosť svojich občanov novým zákonom o ochrane údajov inšpirovaným EÚ

Nový zákon o ochrane údajov v Keni stanovuje vysoký štandard pre zvyšok kontinentu. Keďže sa krajina usiluje získať viac záruk pri zbere, spracovaní a zdieľaní údajov, kenský prezident Uhuru Kenyatta schválil právne predpisy, ktoré sú v súlade so všeobecným nariadením Európskej únie o ochrane údajov. Nový zákon ukazuje obmedzenia týkajúce sa spracovania a zdieľania údajov

Aktuality

Môže pri testovaní koronavírusu pomôcť aplikácia?

Prišla doba, kedy sme vystavení smrteľnému koronavírusu. Digitálna doba prináša oproti minulosti veľkú výhodu. Môže nám v boji proti nemu pomôcť aplikácia? Zmätok v testovaní? Lekári a zdravotníci sú v prvom kontakte s nakazenými. Nasadzujú pravidelne svoj život a vystavujú sa potenciálnemu ochoreniu. Zdravotníci majú hlavu v smútku z testovania. Pomohli si sami a pod

Aktuality

Mapa nakazených na Slovensku koronavírusom unikla. Označuje bydlisko nakazených. Táto mapa nemala byť verejná

Predpokladá sa, že z Národného centra zdravotníckych informácií unikli informácie o ľuďoch nakazených koronavírusom, ktorí boli pozitívne testovaní. Uniklo bydlisko a v niektorých prípadoch vek a pohlavie pozitívne testovaných Na internete sa objavil link na Google mapu, kde sú podrobne vyznačení pozitívne testovaní na koronavírus na Slovensku. Mapa obsahuje aj bydlisko, kde sa títo ľudia

koronavirus-gdpr
Aktuality

Spracovanie osobných údajov a SARS-CoV-2 aktualizované 13. 3. 2020

V súvislosti s pandemickým ochorením koronavírus COVID-19 a snahou o zamedzenie šírenia pandémie vysvetľuje Úrad na ochranu osobných údajov SR (UOOU SR) otázky ohľadne spracúvania a ochrany osobných údajov. Telesná teplota ako osobný údaj Do jednej z kategórií spracovania a evidencie osobných údajov patrí aj údaj o teplote pacienta. Pre spracovanie takéhoto údaju platí ustanovenie

GDPR, GDPR online

Známa firma nespĺňa európsku smernicu o GDPR

Konkrétne ide o spoločnosť Microsoft, ktorá sa zaoberá tvorbou známeho operačného systému Windows. Zmluvy tejto americkej firmy však nie sú v súlade s nariadením o ochrane údajov v Európe. Na už dnes potvrdenú skutočnosť, zistenú počas vyšetrovania Úradu Európskej únie pre dohľad nad ochranou dát (EDPS), upozornila agentúra Reuters. Nariadenie o ochrane osobných údajov nadobudlo