• Telefón: 02/800 800 80
  • info@gdpr-slovensko.sk
GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

Instagram je vyšetrovaný za údajné porušenie ochrany osobných údajov

Sociálna sieť Instagram sa dostala do hľadáčiku Írskej komisie na ochranu dát – DPC, nakoľko existuje podozrenie, že táto sociálna sieť porušuje nariadenia GDPR. Jedná sa o dáta mladistvých a detí, ktoré využívajú túto aplikáciu. Spoločnosť Facebook vlastní túto platformu a v prípade, že nastalo porušenie legislatívy im môže byť udelená nemalá pokuta. Táto pokuta

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

Predávanie dát o používateľoch nie je fikcia

Jednať sa malo o používateľov bezplatnej antivírovej ochrany od spoločnosti Avast. Táto spoločnosť zhromažďovala dáta o správaní týchto ľudí na internete a následne ich mala predávať cez dcérsku spoločnosť menom Jumpshot. Predávanie dát o používateľoch Tieto údaje boli predávané tretím stranám, ktoré tieto informácie používali väčšinou na marketingové účely. Na základe týchto dát vedeli spoločnosti

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

Švédska firma H&M dostala od nemeckého úradu pokutu pre sledovanie zamestnancov

H&M – švédska spoločnosť dostala pokutu od nemeckého úradu vo výške 35,5 miliónov eur za špehovanie svojich pracovníkov. Táto firma pôsobí vo viacerých krajinách, dokonca aj na Slovensku. Sledovanie zamestnancov Sledovanie pracovníkov sa odohralo v nemeckom Norimbergu, pričom sa malo jednať aj o intímne podrobnosti. Úrad zastáva ten názor, že nastalo porušovanie pravidiel pre ochranu

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

Najvyššia pokuta za spam v histórií ÚOOÚ bola uložená v Českej republike

Sankcia vo výške 6 miliónov českých korún bola uložená predajcovi ojazdených automobilov. Túto pokutu vymeral český Úrad na ochranu osobných údajov za prehrešok rozosielanie nevyžiadaných obchodných oznámení. Táto pokuta je najväčšia za tento typ previnenia. Za celú existenciu úradu je toto najvyššia pokuta v histórií. Na rozosielanie obchodných oznámení je nutné mať súhlas Tento predajca

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

EU vyhlasuje, že je spokojná s vývojom nariadení o ochrane osobných údajov

GDPR naplnilo veľkú časť cieľov. Európska komisia zverejnila správu o hodnotení GDPR. Táto legislatíva už je v platnosti vyše dvoch rokov. V správe je uvedené že nariadenie GDPR úspešne naplnilo skoro všetky vytýčené ciele. GDPR prinieslo práva občanom Občanom Európskej únie to prinieslo súbor vymáhateľných práv a vznikol aj nový európsky systém správy, riadenia a

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

Hackerská skupina ShinyHunters odcudzila desiatky miliónov dát, ktoré sa objavili na dark webe

ShinyHunters, ako sa nazýva táto hackerská skupina, ukradla cez desiatky miliónov dát, ktoré kolujú po dark web. Táto skupina sa objavila na začiatku mája. Ukradli približne cez 200 miliónov osobných údajov po celom svete. Taktiež vyhlásili, že ich prvá fáza útokov je dokončená. Môžeme očakávať aj druhú fázu? Ktoré weby a služby boli postihnuté hackerským

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

Praktické rady pre e-shopy v súvislosti s GDPR

GDPR nariadenia sa vzťahujú na spoločnosti, ktoré zbierajú alebo spracúvajú osobné údaje. Toto nariadenie sa týka aj e-shopov v prípade, ak zhromažďujú osobné údaje pomocou newslettera, používajú súbory cookies na svojom webe alebo inak nakladajú s osobnými údajmi. Na čo by sa mal zamerať taký e-shop, aby vykonával svoju činnosť v súlade s legislatívou GDPR?

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

Spoločnosť Scio dostala pokutu vo výške 450 000 českých korún

Spoločnosť Scio podala na Najvyšší súd sťažnosť za pokutu 450 000 českých korún a súd ju zamietol. Túto pokutu vymeral Úrad na ochranu osobných údajov za rozposlané e-maily, ktoré boli rozposlané v roku 2014 na stovku e-mailových adries uchádzačov na študovanie na fakulte Masarykovej univerzity. Táto spoločnosť pôsobí v segmente vzdelávania, zaoberá sa vytváraním testov

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

7 bodov ako správne spracúvať osobné dáta

Zákony bývajú často komplikované a zložito napísané. V tomto článku Vám v 7 bodoch priblížime na čo sa zamerať pri legislatíve GDPR a v súvislosti s prácou s osobnými údajmi. 1. Ochrana osobných údajov Zamerajte sa na organizačné a technické náležitosti, aby ste zamedzili úniku osobných dát. Použite šifrovanie, dostatočne silné heslá a majte prehľad

GDPR, GDPR sankcie, Ochrana osobných údajov

Ako prebieha kontrola GDPR? – časť 2

Nie vždy sa doručuje oznámenie o kontrole Ak existuje možnosť, že písomným oznámením sa zmarí kontrolná činnosť, toto oznámenie nebude odoslané. V praxi to znamená, že úrad môže prísť neohlásene. Praktizuje sa to ak je možnosť, že kontrolovaná osoba zamedzí zdokumentovaniu porušenia pravidiel, ak by dostala oznámenie desať dní dopredu. Tento typ kontrol nie je